Χημικό Πήλινγκ TCA


Τι είναι το Χημικό πήλινγκ TCA ;

Πρόκειται για ένα ισχυρό πήλινγκ, στο οποίο χρησιμοποιείται μια χημική ουσία, το τριχλωροξικό οξύ. Προκαλεί έντονη απολέπιση στην επιδερμίδα ή ακόμη και στο χόριο και γι’ αυτό συνιστάται σε βαθιές βλάβες του δέρματος.

Πώς εφαρμόζεται;

Αφού καθαριστεί καλά το δέρμα και πλυθεί ώστε να απαλλαχτεί τελείως από καλλυντικά, σμήγμα και σκόνη, ο γιατρός  εφαρμόζει  ομοιόμορφα τη χημική ουσία. Όταν στο δέρμα παρουσιαστεί μια λεύκανση τότε η ουσία αφαιρείται. Το πρόσωπο διατηρεί για 10-30 λεπτά αυτή την λεύκανση, ενώ στη συνέχεια αποκτά ερυθρή όψη, σαν από έγκαυμα. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής ο «ασθενής» νιώθει  μέτριο ή έντονο κάψιμο το οποίο σταματά όταν η ουσία αφαιρεθεί.

Τι επιτυγχάνει;

Το χημικό πήλινγκ TCA , το οποίο μπορεί να κυμανθεί ως προς την πυκνότητα του τριχλωροξικού οξέως, από 10 έως και 50% θεωρείται ένας πολύ αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος:

για την πρόκληση μιας έντονης ανάπλασης του κουρασμένου δέρματος, που έχει χάσει τη λάμψη του

την υποχώρηση των σκουρόχρωμων κηλίδων και πανάδων, που μπορεί να προκύψουν από μια εγκυμοσύνη ή από τη λήψη αντισυλληπτικών και άλλων φαρμάκων,

την απομάκρυνση ουλών και άλλων σημαδιών που έχουν δημιουργηθεί στο δέρμα από μικροτραυματισμούς και κυρίως από ακμή

την μείωση ή απαλλαγή από μικρά σπασίματα της επιδερμίδας και  τις λεπτές ρυτίδες, καθώς και την λείανση της τραχείας επιφάνειας από φωτογήρανση, δηλαδή τη γήρανση από υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε;

Το TCA , θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα  ελαφρύ επιφανειακό έγκαυμα στο δέρμα, το οποίο βεβαίως είναι απόλυτα ελεγχόμενο, αλλά απαιτεί κάποια ειδική φροντίδα και αγωγή ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα.

Η «επούλωση» του δέρματος γίνεται περίπου σε 7-10 ημέρες και γι’ αυτό το διάστημα είναι προτιμότερη η παραμονή στο σπίτι, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα κυρίως από τον ήλιο, αλλά και κάποιες πιθανές μολύνσεις. Η αντηλιακή προστασία  θεωρείται απολύτως απαραίτητη για το διάστημα των 3-4 μηνών μετά το πήλινγκ. Αυτό το πήλινγκ μπορεί να γίνει μόνο από Οκτώβριο έως και Μάρτιο,  ποτέ τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αγωγή (καθαρισμός, τοπική αντιβίωση κ.α.) που θα συστήσει ο γιατρός μετά το πήλινγκ, πρέπει να τηρούνται αυστηρά ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές.

Για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες το πήλινγκ θα πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικό γιατρό, συνήθως δερματολόγο, ο οποίος θα συνυπολογίσει την έκταση του δερματικού προβλήματος και  τον τύπο δέρματος για να επιλέξει το είδος και το βάθος του πήλινγκ. Φυσικά είναι και ο πλέον αρμόδιος να κρίνει από την αρχή αν υπάρχει αντένδειξη στο συγκεκριμένο άτομο, να δώσει οδηγίες  αλλά και να αντιμετωπίσει τις όποιες παρενέργειες.

Αντενδείκνυται:

σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα (ο γιατρός θα κρίνει αν δεν είναι καθόλου δυνατή η εφαρμογή ή όχι)

σε άτομα που εκτίθενται  στον ήλιο (π.χ λόγω δουλειάς),

σε άτομα που έχουν δέρμα με τάση για ουλές

σε άτομα με ενεργό επιχείλιο έρπητα

σε άτομα που έκαναν πρόσφατα δερματολογική θεραπεία ακμής με ισοτρετινοΐνη

Προβλήματα ή επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν

Αμέσως μετά την εφαρμογή του πήλινγκ θα εμφανιστεί μια ερυθρότητα στο πρόσωπο η οποία θα παραμείνει για 1-2 ημέρες. Επιπλέον για  1 εβδομάδα περίπου θα υπάρξει μέτρια ή μεγαλύτερης έντασης απολέπιση-ανάλογα με το βάθος της θεραπείας-, η οποία θεωρείται επιθυμητή. Ταυτόχρονα μπορεί να υπάρξει κάποιο ελαφρύ οίδημα, καθώς και αίσθηση φαγούρας.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί παρατεταμένος ερεθισμός, μολυνση ή δυσχρωμίες του δέρματος,  εφόσον δεν τηρηθούν αυστηρά οι οδηγίες του γιατρού για προφύλαξη μετά το πήλινγκ, ή  αν  υπάρχει αντένδειξη για την εφαρμογή της ουσίας στο συγκεκριμένο άτομο και δεν τηρηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στο δερματολόγο του.


Ποιοι και πόσο συχνά μπορούν να κάνουν αυτό το πήλινγκ;

Όριο ηλικίας υπάρχει μόνο προς τις μικρές ηλικίες -δεν μπορεί να γίνει κάτω από 15- 16 ετών. Κατά τα άλλα μπορεί να εφαρμοστεί σε όσες και όσους έχουν ανάγκη από μια βαθιά ανανέωση προσώπου και δεν ανήκουν στις κατηγορίες αντένδειξης. Ένα πιο επιφανειακό χημικό πήλινγκ μπορεί να γίνεται κάθε 2-6 εβδομάδες, ενώ ένα μεσαίο κάθε 3-6 μήνες. Πάντως στο σύνολό τους δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα 3 το χρόνο-ανάλογα με την ένταση. 

XHMIKΟ ΠΗΛΙΝΓΚ TCA