Πήλινγκ με AHA - Οργανικά οξέα
Τι είναι το Πήλινγκ με οργανικά οξέα ;

Είναι ένα πήλινγκ στο οποίο χρησιμοποιούνται τα οργανικά οξέα ΑΗΑ,   τα οποία βρίσκονται στη φύση, κυρίως στα φρούτα, αλλά και στο γάλα, στη ζάχαρη κλπ. Το πήλινγκ που γίνεται με ΑΗΑ, χρησιμοποιείται σε ανάλογες περιπτώσεις με το TCA , αλλά, καθώς είναι πολύ πιο ελαφρύ, μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο ήπια προβλήματα.

Πώς εφαρμόζεται;

Σε πολύ καθαρό δέρμα εφαρμόζεται το ΑΗΑ και παραμένει για όσα λεπτά θεωρεί ο γιατρός ότι χρειάζεται. Κατά τη διάρκειά του η γυναίκα νιώθει ελαφρύ έως και μέτριο κάψιμο στο πρόσωπο.

Τι επιτυγχάνει;

Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από αυξημένη σμηγματόρροια και ακμή και συχνά συστήνεται ως συμπληρωματική θεραπεία, μετά π.χ.από την περίοδο λήψης ειδικών φαρμάκων ή παράλληλα με τη χρήση σκευασμάτων τοπικής εξωτερικής χρήσης (διαλύματα, αλοιφές κλπ). Επίσης βοηθά στην μείωση ή πανάδων και κηλίδων, καθώς και  στη λείανση πολύ λεπτών ρυτίδων, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από το TCA .

Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε;

Σε καμία περίπτωση τα πήλινγκ με ΑΗΑ  δεν γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να μην δημιουργηθούν  προβλήματα (μελαχρώσεις) από την αυξημένη ηλιοφάνεια.

Όσο διάστημα γίνονται  τα πήλινγκ και ένα μήνα μετά είναι απαραίτητο να προστατευθεί το πρόσωπο με  αντηλιακή κρέμα που θα έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20SPF . Όπως και το χημικό TCΑ, έτσι και  τα ΑΗΑ πρέπει να γίνονται μόνο από ειδικό δερματολόγο για ασφαλή αποτελέσματα.

Προβλήματα ή επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν

Τα πήλινγκ με οργανικά οξέα δεν έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Το μόνο που μπορεί να μας προβληματίσει είναι το γεγονός ότι για λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή τους μπορεί να παρατηρηθεί  ήπια ερυθρότητα και ελαφρά απολέπιση του δέρματος, γεγονός που θεωρείται φυσιολογικό και αναμενόμενο για την ανανέωση των κυττάρων. Η αυξημένη ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσει χρωματικές βλάβες στο δέρμα μετά από ένα πήλινγκ γι’ αυτό θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι απαραίτητες προφυλάξεις.

Ποιοι και πόσο συχνά μπορούν να κάνουν αυτό το πήλινγκ;

Τα ΑΗΑ πορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους τύπους δέρματος και ανεξαρτήτως ηλικίας και να επαναλαμβάνονται κάθε μία ή δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Πάντως στο σύνολό τους οι συνεδρίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις  10 φορές τον χρόνο.

ΠΗΛΙΝΓΚ AHA - ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΟΞΕΑ