βασικά...ανδρική υπόθεση

Μεταμόσχευση μαλλιών

Aν πριν από μερικά χρόνια η ανδρική τριχόπτωση έκρυβε την αμηχανία της πίσω από τις μόδες των καπέλων, οι σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών χαρίζουν ξανά στους άνδρες νεανική και ανέμελη όψη. Εμείς απλώς σας παρουσιάζουμε τα βασικά. Η απόφαση είναι δική σας.

Κοντά, μακριά, φυσικά, με ανταύγειες, ίσια, ή με όγκο. Ποιος είπε ότι οι άνδρες δεν ασχολούνται με τα μαλλιά τους; Για τους πιο νέους το στυλ των μαλλιών μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για να γίνουν αποδεκτοί σε παρέες συνομηλίκων τους με κοινά ενδιαφέροντα. Τυπικό παράδειγμα τα διαφορετικά είδη μουσικής, με τους πολυάριθμους fans να αλλάζουν τα μαλλιά τους τόσο συχνά όσο και το είδωλό τους στη σκηνή. Αλλά και σε μεγαλύτερη ηλικία, τα μαλλιά δεν παύουν να είναι η κορνίζα του προσώπου σας. Αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του, καλύπτουν τις ατέλειες και μπορούν να ανανεώσουν τη συνολική εικόνα σας με μια απλή αλλαγή στο μήκος, το χρώμα ή το styling. Γι΄αυτό και η απώλεια των μαλλιών, μερική ή ολική ξεκινάει να απασχολεί τον ανδρικό πληθυσμό από μικρή κιόλας ηλικία και αποτελεί το μόνο ίσως αισθητικό πρόβλημα που, αν και αφορά και τα δύο φύλα, στατιστικά -και εξαιτίας γενετικών παραγόντων- φαίνεται να έχει εξελιχθεί σε «ανδρική υπόθεση».

Η ανδρογενής αλωπεκία, όπως είναι ο ιατρικός όρος της τριχόπτωσης, οφείλεται συνήθως σε κληρονομική προδιάθεση και πρόκειται για τη σταδιακή μεταβολή των μαλλιών από μια υγιή κατάσταση σε μια λέπτυνση και ατονία των τριχών. Ξεκινάει συνήθως από το επάνω μέρος του κεφαλιού και τη μπροστινή γραμμή του μετώπου, ενώ οι περιοχές στα πλάγια παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Το αίτιο είναι αμιγώς γενετικό και το γονίδιο που ελέγχει την κληρονομική τριχόπτωση «ενεργεί» όταν το επίπεδο των ανδρογόνων του οργανισμού ανεβαίνει. Γι’ αυτό και στα αρχικά της στάδια, η απώλεια των τριχών δίνει τα πρώτα σημάδια της ήδη από την εφηβεία.

Εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση είναι σοβαρά τραύματα ή εγκαύματα στο κεφάλι ή το πρόσωπο, αλλά και επεμβάσεις ανανέωσης προσώπου (lifting), όπου σημεία όπως οι φαβορίτες ή οι κρόταφοι, ή η γραμμή του μετώπου χρειάζονται «αποκατάσταση». Επίσης η απώλεια των τριχών συνδέεται με τη λήψη βαριάς φαρμακευτικής αγωγής, ή λιγότερο συχνά την εκ γενετής παρουσία στο πρόσωπο και το κεφάλι δυσπλασιών, ή κηλίδων που απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Τέλος, το στρες είναι ένας ακόμα παράγοντας τριχοπτωσης, που επιβαρύνει περισσότερο τη γενετική προδιάθεση.

Σε κάθε περίπτωση, η μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι πια taboo για τον άνδρα που ενδιαφέρεται για την εικόνα του, ενώ οι νέες τεχνικές έχουν απλοποιήσει τη διαδικασία, επιτυγχάνοντας μάλιστα μεγαλύτερο βαθμό επιτυχίας και φυσικό αποτέλεσμα. Το παράδειγμα έδωσαν πρώτοι πολλοί διάσημοι ηθοποιοί, pop stars, ποδοσφαιριστές, ακόμα και πολιτικοί.

Σχεδιάστε την επέμβαση
Το πρώτο σημαντικό βήμα πριν προχωρήσετε σε επέμβαση εμφύτευσης μαλλιών, είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση γύρω από τα στάδια ανάπτυξης των τριχών, τη διαδικασία της μεταμόσχευσης και τα αποτελέσματα που μπορείτε να περιμένετε. Απευθυνθείτε σε ένα ειδικευμένο κέντρο, όπου, από κοινού με το γιατρό σας θα αποφασίσετε την εικόνα που θέλετε να επιτύχετε και θα επανασχεδιάσετε μπροστά στον καθρέφτη τη γραμμή των μαλλιών σας στα σημεία της τριχόπτωσης, ώστε να προσδιορίσετε ποια επιφάνεια πρόκειται να καλύψετε.

Οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές, τόσο ως προς το χρόνο που πρέπει να περιμένετε μέχρι να φθάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, όσο και ως προς την καινούρια σας τελική εικόνα, η οποία, για να δείχνει φυσική, πρέπει να είναι ορατά βελτιωμένη, αλλά χωρίς δραματικές αλλαγές.

Είναι βασικό να καταλάβετε ότι η επέμβαση δεν είναι τίποτα άλλο από το «γέμισμα» των προβληματικών περιοχών με μικρά μοσχεύματα τριχικών θυλάκων που προέρχονται από μια άλλη περιοχή του κεφαλιού σας με ικανοποιητική πυκνότητα. Γι’ αυτό και μιλάμε πια για μεταμόσχευση και όχι απλώς για εμφύτευση μαλλλιών.

Η εικόνα των υγιών, δυνατών μαλλιών εξαρτάται από παράγοντες όπως ο αριθμός των τριχών που σχηματίζουν τη συνολική μάζα, το πάχος και ο τύπος της τρίχας (πχ λεπτή και ίσια, σκληρή και κατσαρή), είτε η χρωματική απόσταση ανάμεσα στα μαλλιά και το δέρμα –στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και οφθαλμαπάτη σχετικά με τον όγκο και την πυκνότητα των μαλλιών.
Ενδείξεις και αντενδείξεις
Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στο γιατρό, θα εξετάσετε και θα συζητήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης. Περιπτώσεις ανδρών με δερματολογικές αλλοιώσεις στην «άδεια» περιοχή του κεφαλιού είναι καλύτερο να αποφύγουν την επέμβαση.

Επίσης συνυπολογίζεται και η εξέλιξη του προβλήματος της τριχόπτωσης, ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν, αλλά και την ηλικία του ατόμου. Άνδρες με πρόβλημα τριχόπτωσης σε μικρή ηλικία (κάτω από 25 ετών) ίσως είναι προτιμότερο να περιμένουν λίγα χρόνια, ώστε να μη χρειαστεί να επαναλάβουν πολλές φορές την επέμβαση, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απώλειας των μαλλιών τους. Όταν η τριχόπτωση είναι σε εξέλιξη, η επέμβαση ενδέχεται να έχει περιορισμένο αποτέλεσμα.

Απαραίτητη συνθήκη για να προχωρήσετε στη μεταμόσχευση είναι να διαθέτετε μία τουλάχιστον περιοχή του κεφαλιού με επαρκή τριχική μάζα, από την οποία θα συλλεγούν τα εμφυτεύματα. Εάν όλη η επιφάνεια του κεφαλιού είναι άδεια, ή με κατά τόπους αδύναμες και λεπτές τρίχες, η μεταμόσχευση είναι αδύνατο να εφαρμοστεί.

Τεχνική χωρίς ράμματα και ουλές: συγκριτικό πλεονέκτημα
Η κλασική μέθοδος εμφύτευσης μαλλιών είναι η αφαίρεση τμήματος δέρματος από το πίσω μέρος του κεφαλιού, το οποίο λειτουργεί ως δότρια περιοχή, εξαιτίας της μεγαλύτερης πυκνότητας του τριχωτού. Στη συνέχεια οι θύλακες μεταφυτεύονται μία προς μία στις περιοχές που παρουσιάζουν αραίωση. Ωστόσο, η τεχνική αυτή παρουσιάζει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Το κενό που προκαλεί η ελλειπτική λωρίδα της δότριας περιοχής (κατά κανόνα το πίσω μέρος του κεφαλιού) ράβεται στο χειρουργείο, μειώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος. Εάν χρειαστεί επανάληψη της θεραπείας υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην έχει το δέρμα άλλο περιθώριο, ώστε να αφαιρεθεί επιπλέον λωρίδα από το ίδιο σημείο. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και την ανατομία του κάθε κεφαλιού. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι οι ουλές που σχηματίζονται από την αφαίρεση του τμήματος, οι οποίες αργούν να υποχωρήσουν, ενώ είναι αρκετά εμφανείς όταν το σημείο δεν καλύπτεται από τα μαλλιά (πχ εάν το κεφάλι είναι ξυρισμένο, ή αν η τρίχες είναι πολύ λεπτές και ανοιχτόχρωμες).

Η καινούργια τεχνική χρησιμοποιεί και αυτή ένα σημείο με μεγαλύτερη πυκνότητα, από όπου θα αφαιρέσει τους τριχικούς θύλακες που θα ενισχύσουν το μπροστινό, «άδειο», κομμάτι του κρανίου, αφαιρώντας όμως ένα προς ένα τα μοσχεύματα.

Η επέμβαση πραγματοποιείται στο ιατρείο ειδικευμένου πλαστικού χειρουργού ή αισθητικού δερματολόγου με τοπική αναισθησία και μπορεί να διαρκέσει από 4 έως και 8 ώρες. Ως δότρια περιοχή συνήθως επιλέγεται το κάτω μέρος του κρανίου, όπου υπάρχει μεγαλύτερη μάζα μαλλιών.

Με μικροεργαλείο ο γιατρός αποσπά ένα μικρό κυλινδρικό κομμάτι επιδερμίδας επάνω από το θύλακα, τον οποίο στη συνέχεια αφαιρεί. Πρόκειται για ανεπαίσθητες μικροσκοπικές τομές που δεν αφήνουν ίχνη. Όταν αφαιρεθεί επαρκής αριθμός τριχικών θυλάκων, ξεκινά η εμφύτευσή τους στην προβληματική περιοχή, με λεπτή βελόνα, προκειμένου να μείνει ανέπαφη η καλή ιστολογική τους κατάσταση.

Η τοποθέτηση ακολουθεί τη φυσική φορά των μαλλιών, ενώ, για φυσικότερο αποτέλεσμα, αποφεύγεται η υπερβολική ομοιομορφία στο μπροστινό μέρος. Κάθε θύλακας μπορεί να περιέχει μία έως και τέσσερις ρίζες. Τα μοσχεύματα εμφυτεύονται σε άλλα σημεία με συμμετρία και αλλού ακατάστατα, διατηρώντας πάντα μεταξύ τους μια απόσταση 2-3 mm, ώστε να έχουν χώρο να αναπτυχθούν. Δε συνιστάται η μεταμόσχευση περισσότερων από 1500 τριχικών θυλάκων σε μια μόνο συνεδρία.

Ανώδυνη και χωρίς χειρουργικά τραύματα, η μέθοδος αυτή μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί.

Αποθεραπεία
Μετά την επέμβαση, το κεφάλι καλύπτεται με επίδεσμο, τον οποίο πρέπει να διατηρήσετε περίπου 24 ώρες, για την προστασία της περιοχής που πραγματοποιήθηκε η εμφύτευση. Μπορείτε πάντως να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ η ενόχληση και το «τράβηγμα» που ίσως να νιώθετε για λίγο διάστημα στη δότρια περιοχή αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Ένα μικρό πρήξιμο στο κεφάλι, το οποίο μπορεί να επηρεάσει και το πρόσωπο (κυρίως βλέφαρα) είναι αναμενόμενο και δε διαρκεί για περισσότερες από 2-3 ημέρες.

Η προτεινόμενη στάση του ύπνου μετά από την επέμβαση είναι σε ύπτια στάση με το κεφάλι ανυψωμένο σε γωνία 45 μοιρών επάνω σε μαξιλάρι.

Αφαιρώντας τη γάζα, καθαρίστε καλά το κεφάλι με αποστειρωμένο σαπούνι, χωρίς όμως να προσπαθήσετε να απομακρύνετε τις μικρές κρούστες αίματος που έχουν σχηματιστεί στους τριχικούς θύλακες. Αυτές θα αποκολληθούν από μόνες τους σε περίπου 10 ημέρες, ενώ στην προσπάθεια να τις αφαιρέσετε, υπάρχει κίνδυνος να χάσετε κάποια από τα εμφυτεύματα.

Για μικρή περίοδο μετά την επέμβαση είναι καλό να προστατεύετε την περιοχή με καπέλο. Αποφύγετε επίσης την έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, την έντονη άσκηση στο γυμναστήριο για τις πρώτες δέκα ημέρες, αλλά και το κάπνισμα ή το αλκοόλ για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Μετά τον τρίτο μήνα, καθώς οι τρίχες μεγαλώνουν, συχνά εμφανίζονται μικρές κύστες, οι οποίες πρέπει να ανοιχθούν με αποστειρωμένη βελόνα και η περιοχή να καθαριστεί καλά με αντισηπτικό διάλυμα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο εξής στα μαλλιά σας.

Αποτελέσματα
Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι μια επέμβαση με αποτελέσματα άμεσα ορατά. Χρειάζεται υπομονή, διότι η ανάπτυξη των νέων τριχών γίνεται σταδιακά, ώστε αρχίζει να γίνεται αντιληπτή μετά από 3-4 μήνες, ενώ για το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστούν 6-8 μήνες.

Ωστόσο, ήδη από τις πρώτες 2-3 εβδομάδες τα νέα σας μαλλιά μπορεί να μεγαλώσουν λίγα εκατοστά και στη συνέχεια να πέσουν ολοκληρωτικά, για να εμφανιστούν και πάλι μετά από τουλάχιστον 3 μήνες, πολύ λεπτά και εύθραυστα.

Αυτό το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία σε πολλούς άνδρες, οι οποίοι για αρκετό καιρό νομίζουν ότι η επέμβαση απέτυχε. Στην πραγματικότητα, τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, τα μαλλιά διανύουν μια μεταβατική φάση, απόλυτα φυσιολογική, κατά την οποία μεγαλώνουν προτού αποκολληθούν στη συνέχεια από τους θύλακες, για να δώσουν τη θέση τους αργότερα σε καινούργια, τα οποία σταδιακά θα δυναμώσουν.

Αυτός ο κύκλος ζωής των τριχών ισχύει και για την περιοχή της εμφύτευσης αφού τα μοσχεύματα διατηρούν τα γενετικά τους χαρακτηριστικά. Σε πολλές περιπτώσεις, για το τελικό αποτέλεσμα απαιτείται επανάληψη της συνεδρίας μετά από περίπου ένα χρόνο από την πρώτη επέμβαση. Ειδικά σε άνδρες νεαρής ηλικίας, αυτό κρίνεται απαραίτητο γιατί η τριχόπτωση δεν έχει φθάσει στο τελικό της στάδιο, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μεγάλο  μέρος της ιατρικής πληροφορίας προέρχεται από το βιβλίο “Hair Transplantation”, Fourth Edition, by Doctors Walter Unger & Roland Saphiro.

Μεταμόσχευση μαλλιών

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ